Tillbaka till startsidan

BosseSpisdoktorn

SPIS & KAMIN

Inom denna del av verksamheten tillhandahåller vi bl.a.:

Spisar och kaminer från sekelskiftet och framåt.

Renoveringsarbeten. Vi renoverar äldre spisar och kaminer, kringutrustning m.m. Från vrak till bästa möjliga skick. Hos oss kan ni även köpa alla tillbehör som behövs för en lyckad spisinstallation. Fästmansstänger i smide, krokar, ljushållare, bakugnsluckor osv.

Nya köksspisar. Vi säljer bland annnat Viking 30 och Idun. Levereras fraktfritt till er dörr.

Eget sortiment av grundventiler, nytillverkade efter gamla förlagor. Dekorationsgaller för inomhusventilation i gammal stil.

Smidesdekorationer. Skvallerspeglar i olika utföranden, skyltstolpar, grindar och mycket annat helt efter era önskemål.

Våra vanligaste spisar

Idun
Tillverkades av Husqvarna på samma delar som Husqvarna 227. En mycket trevlig och tidlös modell som även finns i nytillverkad upplaga. Hällmått 630x. Rökanslutning uppåt eller bakåt. En av de mest eftertraktade renoverade spisarna.

Husqvarna 727
Spisarnas Amazon. En robust och mycket tillförlitlig spis för den som inte nödvändigtvis måste ha krusiduller på luckorna. Förmodligen den vanligaste spisen av alla. God reservdelstillgång gör att man aldrig behöver kompromissa, utan alla blir mycket bra. Hällmått 630x. Den större modellen 726 har ett mycket vanligt fel, nämligen sprickbildning mellan rökrör och platta.. Kolla hällen extra noga!

Näverqvarn tillverkades i det lilla brukssamhället nedanför Nyköping. De äldre modellerna är kanske de vackraste spisarna som tillverkats med sina ornamenterade kraftigt välvda luckor. Tyvärr så är dessa modeller ganska svårrenoverade då passformen inte är den allra bästa. De renoveringsobjekt man träffar på är ofta spruckna i häll eller front. Om ni ska använda spisen dagligen så är nog en av de senare modellerna att föredra. De är helt släta men har en bättre konstruktion. Näverqvarn tillverkade en mängd olika modeller i varierande storlekar och utseende.

Husqvarna 26-27-28
Dessa modeller var mycket vanliga i början av 1900-talet. Antingen med ett sirligt jugenmönster eller med ett mera strikt sådant. Tyvärr så finns inte så många hela objekt kvar. De man hittar idag kan se mycket bra ut vid första anblick men många har vid närmare koll sprickor i front eller häll. Synd på en så vacker spis! Husqvarnas modellflora är enorm och dessa tre modeller är endast en liten skrapning på ytan av den totala produktionen.

Norrahammar finns i en mängd olika modeller. Denna tillverkning köptes 1918 upp av Husqvarna som då hade varit spistillverkare sedan 1874. Fortsättningsvis tillverkades båda fabrikaten parallellt i Husqvarnas regi.

Ankarsrum var en betydande tillverkare av både spisar och kaminer. De äldre modellerna är vackert jugentmönstrade och påminner om Husqvarnas modeller från samma tid. Här förekommer inte Ankarsrum i någon större omfattning, men man träffar på dem några gånger per år. Betydligt vanligare är då kaminerna med namnet Viking som på många håll var synonymt med ordet kamin.